4.- 6.7.2014 Kostnice

16.9.2014



Návštěva partnerského města Kostnice
v delegaci města Tábor.
Vystoupení v rámci
oslav 30. výročí partnerství 

V pátek 4. července ještě před východem slunce bylo na táborském nádraží nebývale rušno. Kromě sboru Domino tu čekaly autobusy také na táborské hasiče, sportovce nebo husitskou skupinu Argo. Všichni vyrazili prezentovat naše město do německé Kostnice, se kterou se Tábor „přátelí“ už celkem třicet let.

Hned po příjezdu v pátek večer čekalo celou delegaci uvítání na radnici. Sobotní ráno začalo pro Domino prohlídkou nové, unikátní a rozsáhlé výstavy v budově Koncilu, ke které nám navíc náš sbormistr, muž husitstvím kovaný, spolu s místní průvodkyní poskytl odborný výklad. V průběhu odpoledne se všechny spolky setkaly na grilovací slavnosti v Palmenhausu, ke kterému přiléhá palmový skleník i rozsáhlá zahrada. Přímo mezi palmami zahrála kostnická skupina Jazzband seeTon. Se svým výstupem se předvedl i sbor Chorohnenamen, který je kostnickým partnerem našeho sboru. Navečer zazpívalo německým a českým posluchačům vybrané písničky ze svého repertoáru také Domino. Mimo to diváky čekalo vystoupení táborské jazzové kapely TRIM4, show skupiny Argo nebo porovnávací souboj táborských a kostnických karatistů.

V neděli po dopolední ekumenické bohoslužbě přišla na řadu vzpomínková slavnost věnovaná Janu Husovi. Konala se u Husova kamene a náš sbor ji doprovodil několika dobovými písněmi. Pak se celé Domino přesunulo do centra k Husovu domu, kde starosta města slavnostně otevíral novou interaktivní výstavu a my tuto událost opět doprovázeli písněmi z 15. století. Po proslovech náměstkyně českého ministra kultury Kateřiny Kalistové a dalších přítomných kapacit jsme měli možnost si novou expozici, na jejímž vzniku se velmi aktivně podílel také náš sbormistr Jakub Smrčka, prohlédnout. Tím náš vydařený výlet do Kostnice skončil a zbylo jen těšit se na další společné koncerty a akce, které po vzájemném spřátelení s místním sborem Chorohnenamen plánujeme.

Oslavy partnerství měst Tábora a Kostnice budou pokračovat druhý víkend v září na Táborských slavnostech. A ani tam Domino, jako už tradičně, nebude chybět.

Další fotografie k článku